Del indlægget
Facebook Twitter LinkedIn

Indeklimaheltene er klar

Indlægget er bragt på Blik og Rørs hjemmeside den 13. september 2020.

I denne uge meldte tre danske forskere ud, at alle skoler og daginstitutioner bør have ventilationsanlæg. Det er ikke en ny udmelding, for både installationsbranchen, forskere og ansatte i skolerne og daginstitutioner har i årevis forsøgt at gøre opmærksom på det dårlige indeklima, vores børn og unge hver dag er udsat for. I både folkeskoler, daginstitutioner og plejehjem er indeklimaet og luftkvaliteten mange steder stadig så dårligt, at det er decideret sundhedsskadeligt.

Corona har gjort indeklimaet mere akut

Spredningen af COVID19 har gjort det problem meget mere akut. Meget peger på, at virussen også er luftbåren og kan blive hængende i luften i flere timer, hvis luften ikke bliver skiftet ud regelmæssigt. Hvis vi skal tage denne her pandemi alvorligt, så bliver vi derfor nødt til at kigge på indeluften de steder, hvor vore børn opholder sig hver dag. Det vil oven i købet have den positive effekt, at kommunerne vil kunne mindske deres energiforbrug, samtidig med at en masse dygtige VVS’ere og skorstensfejere vil få flere opgaver at gå til.

Medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet har længe vidst, hvor vigtig en god luftcirkulation er. Men for mange danskere er det først begyndt at gå op for dem nu, hvor coronavirussen truer vores sundhed. Derfor arbejder vi i forbundet intensivt for at sikre, at der bliver investeret mere i grønne teknologier, så du og dine kollegaer kan komme ud og sikre, at der er god luftcirkulation og et sundt indeklima for vores børn.

Flere klimahelte på vej

Det glædede mig derfor meget, at den opdaterede VVS-energiuddannelse blev godkendt i denne uge. Det betyder nemlig, at nye elever på erhvervsskolerne nu kommer til at have endnu mere fokus på den grønne omstilling og digitale løsninger. Det er et stærkt signal om, at vi har taget vores del af ansvaret på os for at sikre, at der bliver uddannet endnu flere dygtige klimahelte i fremtiden. Men det er ikke nok. Der ligger også et ansvar hos politikerne – både på Christiansborg og ude i kommunerne – som skal sikre, at der faktisk også bliver sat penge af til investeringer i de grønne teknologier. Vi står midt i en sundhedskrise, og forskerne kalder på løsninger, der kan sikre ren og sund indeluft. Heldigvis er klimaheltene klar til at komme i arbejdstøjet.