Del indlægget
Facebook Twitter LinkedIn

Kommunalkandidat: Her er hvad du kan gøre for indeklimaet

Kandidater til landets byråd bør sætte indeklimaet øverst på dagsordenen til det kommende kommunalvalg. Det vil der være stemmer i!

Indlægget er bragt på Netavisen Pio den 29. oktober 2020.

Kommunalvalget i 2021 nærmer sig med hastige skridt. Og selvom det kommende valg ikke fylder meget i den almindelige vælgers bevidsthed, før de første valgplakater kommer op i lygtepælene, så er der allerede nu travlt rundt omkring i partiforeningerne. Der bliver valgt kandidater, diskuteret valgtemaer og lagt strategier.

Indeklimakampen venter
I fagforeningen Blik & Rør er vi i gang med vores egne forberedelser forud for valgkampen. For kommunalvalget giver mulighed for at påvirke beslutninger om de bygninger, som danner den fysiske ramme om vores hverdag.

Og rundt omkring i landets daginstitutioner, folkeskoler og plejecentre lever de fysiske rammer desværre langt fra op til de standarder, der burde gøre sig gældende.

Derfor vil vi sætte ren luft på dagsordenen til kommunalvalget i 2021. Ved at samle opbakning på tværs af faggrupper, partifarver og kommunegrænser vil vi starte en kamp for indeklimaet, som skal slå et slag for den luft, vores børn, unge og ældre indånder hver dag.

Og vi vil fra Blik & Rørs side stå vi til rådighed med viden, faglig sparring og opbakning til alle kandidater, som ønsker at blive en del af indeklimakampen og arbejde for et bedre indeklima.

Mange gevinster for få penge
Det er faktisk muligt for kommunerne at gøre rigtig meget for at forbedre indeklimaet de steder, hvor mange mennesker færdes: Ved at lave ambitiøse indeklimaplaner, som sætter konkrete mål for luftkvaliteten i daginstitutioner, folkeskoler og plejecentre. Og det behøver ikke at koste en formue.

Til gengæld er gevinsterne mangfoldige, når indeklimaet styrkes. For børn i daginstitutioner og ældre plejehjemsbeboere vil et bedre indeklima øge trivslen og mindske spredningen af virusinfektioner.

Og for folkeskoleelever vil det styrke koncentrationen og indlæringsevnen. Samtidig vil sygefraværet blandt pædagoger, skolelærere og SOSU’er falde, og de vil få bedre fysiske rammer til at udføre deres arbejde. Og sidst men bestemt ikke mindst, vil kommunerne kunne mindske bygningernes CO2-udslip, hvilket vil gavne både miljøet og kommunens energiregning.

Der er stemmer i ren luft
Men er indeklima ikke et lidt tørt valgtema, tænker du måske? Nej, faktisk er det inde og ramme ved noget helt basalt – nemlig at vores børn, unge og ældre har ret til en god hverdag med frisk luft og ilt til hjernen.

Og der er tryghed i at vide, at der er ordentlige forhold, det sted man sender sit barn hen hver dag. Og at ens gamle forældre på plejehjemmet får frisk luft selv på de dage, hvor de ikke kommer udenfor.

En måling, som YouGov foretog for Momentum op mod sidste kommunalvalg i 2017 bekræfter billedet. Her pegede vælgerne på, at de fem vigtigste temaer i valgkampen var ældrepleje, sundhed, beskæftigelse, klima og folkeskolen. Der er ikke noget, der peger på, at billedet skulle se meget anderledes ud i dag.

Der skal derfor lyde en vigtig opfordring til alle kandidater, som stiller op til det kommende kommunalvalg: Byt varm luft ud med ren luft, og sæt indeklimaet på dagsordenen i din kommune!