Daginstitutioner plages af dårligt indeklima, og børn og pædagoger tages som gidsler

En ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling bekræfter, at dagsinstitutionerne døjer med dårligt indeklima –konsekvenserne berører både børn og pædagoger og nødvendiggør strammere lovgivning

Indlægget er oprindeligt bragt i Information d. 5. juli 2023.

Alt for mange daginstitutioner lider under dårligt indeklima. Det fastslår en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling endnu en gang.

Det dårlige indeklima går ud over børnenes koncentration, gør dem mere trætte, kan give hovedpine samt påvirker deres indlæringsevne negativt. Det øger også sygefravær blandt børn og pædagoger, fordi vira spredes gennem luften og kan give luftvejsinfektioner.

Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Vores daginstitutioner skal danne en tryg ramme for vores børn og skabe grundlag for et godt arbejdsmiljø for de pædagoger, som yder omsorg for dem, især i en tid med en skrigende mangel på pædagoger.

Anbefalingerne fra rådet er, at alle institutioner får et moderne ventilationsanlæg, der kan styre temperatur, luftfugtighed og CO₂-niveau. Institutioner uden ventilationsanlæg har nemlig et alt for højt CO₂-niveau. Forskerne har målt CO₂-niveauer helt op på 2.500 ppm (parts per million), hvilket er mere end en fordobling i forhold til grænseværdien på 1.000 ppm.

Det er uacceptabelt. Vi mener derfor i tråd med rådet, at der skal stilles krav om, at alle institutioner skal have mekaniske og moderne ventilationsanlæg.

I dag virker mange ældre ventilationsanlæg ikke efter hensigten. Måske er de forældede, måske bliver de ikke renset og vedligeholdt. Derfor bør reglerne om lovpligtige ventilationsrensninger af anlæg og kanaler suppleres med, at det skal ske mindst en gang om året. Det vil desuden gøre anlæggene mere energibesparende og dermed give besparelser på elregningen.

Det er langt fra første gang, at der bliver slået en tyk streg under, at det halter gevaldigt med indeklimaet i offentlige bygninger.

Så kære politikere: Vi kan ikke blive ved med at sparke problematikken til hjørne. Vi har en forpligtelse over for børnene, som ikke selv kan råbe magthaverne op. Og over for de pædagoger, der hver dag går på arbejde for at sikre alle børns trivsel, sundhed og udvikling.