Spar penge på luft

Indlægget er oprindeligt bragt i Politiken d. 4. marts 2023.

Mange har flere gange råbt op om det dårlige indeklima i folkeskolen inklusive os VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere i Blik- og Rørarbejderforbundet, som om nogen kender til vigtigheden af god ventilation og ren luft.

Vi bliver forbløffet over politikernes manglende lyst til at gøre noget ved problemet. De argumenterer ofte med, at det er for dyrt at gøre noget ved. Men undersøgelser viser, at vi vil spare penge på at få mere frisk luft i klasserne.

Bedre ventilation øger arbejdsudbuddet og giver bedre indlæring.

Forskere fra DTU og økonomer fra konsulenthuset Incentive står bag udregninger, der peger på, at bedre indeklima vil spare samfundet for op mod 1 milliard kroner, da det vil øge indlæringen og mindske sygefraværet blandt elever og ansatte.

Samtidig ved vi, at hyppig udskiftning af luften har en stor betydning i forhold til at nedbringe smitterisikoen for luftbårne sygdomme som RS-virus, covid-19 og influenza. Der er derfor ingen tvivl om, at der er mange penge at spare ved at nedbringe sygefraværet igennem et bedre indeklima.

De teknologiske løsninger er der allerede, for med velfungerende og vedligeholdte ventilationsanlæg kan vi sikre udluftning uden gener ved åbne vinduer som træk, kulde og støj.

Der er mange tiltag, som man kan tage fat i på Christiansborg. Én konkret indsats, man med fordel kan starte med, er at stille krav til regelmæssig rensning og vedligeholdelse af ventilationsanlæg- og kanaler på skolerne. Det vil nemlig både øge ventilationseffekten og give besparelser på energiforbruget. Det er en winwin-win for eleverne, lærerne og klimaet.